TERENSKA NASTAVA IZ KOLEGIJA TEHNOLOGIJA PRIJEVOZA RASUTIH I SPECIJALNIH TERETA – BRODOGRADILIŠTE –3. MAJ


U sklopu kolegija “Tehnologija prijevoza rasutih i specijalnih tereta“ pod vodstvom profesora Đanija i Roberta Mohovića,  i ove je godine održana terenska nastava u kojoj je studentima omogućeno bolje upoznavanje brodova za prijevoz rasutih tereta. 

Naš posjet brodogradilištu 3. MAJ započeo je zajedničkim okupljanjem ispred brodogradilišta, od kuda smo skupa u pratnji  inžinjera brodogradnje, Nikše Morettija, bivšeg studenta Pomorskog fakulteta u Rijeci,  obišli brodogradilište, te nas je upoznao sa samim brodom. 

Riječ je naime o posebnoj seriji brodova koji  su građeni za kanadsku kompaniju  "Algoma Central Corporation" te su namijenjeni za plovidbu jezerima. Radi se brodu samoiskrcivaču za prijevoz rasutoga tereta, dugom 198 m i širokom 23 m, nosivosti 24900 tona. Točnije prevoziti će sol i šljunak.  Pošto je građen iskljčivo za plovidbu jezerima nešto je “mekše “ građe od brodova za plovidbu morem, jer neće biti izložen živom moru tj. jakom vjetru i valovima. Njegova širina je samo 23 m jer je ograničena širinom jezerskih ustava.  Brod je samoiskrcivač što znači da je opremljen iskrcavajućim trakama koje prolaze duž broda, ispod skladišta, te se teret iskrcama pomoću buma na pramcu.   Pošto je brod nedavno porinut i nije u visokom stupnju izgradnje morali smo se vješto provlačiti kroz njegove konstrukcijske djelove da bi došli do palube.  Na palubi nam je objašnjen sustav zatvaranja skladišta, koji je također specifičan, iz razloga što su poklopci grotla na maloj visini od palube jer nisu izloženi jakim udarcima valova.  Naš posjet završio je u prostoriji brodogradilišta, gdje su nam pokazani nacrti broda i objašnjene još neke sitnice koje smo već umorni  teško pratili. Svaka ovakva terenska nastava za nas studente je korak bliže našem budućem zanimanju, i iz tog razloga se studenti uvijek vrlo rado odazovu ovakvim projektima. Pohvala profesorima za ovakvo održavanje nastave, nadamo se da će ovakvih aktivnosti biti još i više! 

Pripremili studenti: 

Lora Legac, Luka Furlan i Sandro Hrvatin.