ODRŽANA 11. GNSS KONFERENCIJA U BAŠKI


U Baški na otoku Krku je u razdoblju od 7. do 9. svibnja 2017. godine održana tradicionalna godišnja međunarodna GNSS Konferencija (11th Annual Baška GNSS Conference). Organizatori ovog znanstvenog, svjetskog skupa su Kraljevski institut za navigaciju iz Londona (The Royal Institute of Navigation, UK), Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci i Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Tehničku potporu pružili su Sveučilište Beihang za aeronautiku i astronautiku iz Pekinga, Matematički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišna mreža satelitske navigacije, München.

Znanstveni skup održan je u konferencijskim dvoranama hotela Corinthia u Baški. Kao i svake godine, skup je privukao brojne znanstvenike, inženjere, regulatore, operatore navigacijskih sustava, korisnike satelitske navigacije i zainteresirane iz cijelog svijeta. Motivirajuća atmosfera Baške i ove je godine poticala prikaz znanstvenih i poslovnih rezultata u području satelitske navigacije i njenih primjena, uspostavu suradnje i razmjenu mišljenja, a sve kroz brojne službene sekcije konferencije. U skladu s programom, održane su dvije plenarne sekcije, s nastupom operatora satelitskih navigacijskih sustava GPS (SAD), GLONASS (Rusija), Beidou (Kina), Galileo (EU) i QZSS (Japan). Predstavljeni su sofisticirani tehnološki proizvodi, poput detektora ometanja GNSS signala. Također je održan niz specijalističkih sekcija iz ovog znanstvenog podučja, uz sekciju mladih istraživača - studenata diplomskih i poslijediplomskih studija.

Pomorski fakultet u Rijeci je, kao organizator, posebno ponosan na dvije osobitosti koje su obilježile ovogodišnji skup. Po prvi puta, u radu konferencije sudjelovali su članovi Međunarodnog odbora za satelitsku navigaciju Ujedinjenih naroda, tijela koje na međunarodnoj razini koordinira tehnološki razvoj i primjenu satelitskih navigacijskih sustava. Drugo i vrlo značajno, na ovogodišnjem skupu predstavljena je mala skupina mladih domaćih stručnjaka za satelitsku navigaciju – uspješnih ljudi koji su već sad postigli iznimne znanstvene rezultate, te koji su već uključeni u svjetske tokove odlučivanja o razvoju i primjeni satelitskih navigacijskih sustava.

Tradicionalno, Pomorski fakultet dodjeljuje nagradu za najbolji rad mladoga znanstvenika. Povjerenstvo je ove godine nagradu dodijelilo Bojanu Jovanoviću, studentu poslijediplomskog studija na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu. Tijekom zatvaranja Konferencije nagradu je dobitniku uručio prof. dr. sc. Serđo Kos.

Tijekom boravka u Baški, sudionici su posjetili OB-04 Hrvatska Kostajnica, ratni brod u sastavu flote Hrvatske ratne mornarice, na kojem je zapovjednik bivši student Pomorskog fakulteta Ivan Rumora.

Na sastanku Međunarodnog programskog i organizacijskog odbora konferencije odlučeno je kako će se 12. po redu GNSS konferencija u Baški održati u razdoblju 6. do 8. svibnja 2018. godine.

Za govornicom, gosp. John Pottle, FRIN, predsjednik Kraljevskog instituta iz Londona i predsjednik Međunarodnog programskog i organizacijskog odbora Konferencije

Prof. dr. sc. Serđo Kos i dobitnik nagrade Bojan Jovanović

Na ratnom brodu Hrvatska Kostajnica, u društvu zapovjednika Ivana Rumore

Na brodu ispred Baške