ZNANSTVENO-STRUČNI SKUP: HRVATSKA RATNA MORNARICA – JUČER, DANAS, SUTRA

U Domu OSRH (Obrambenih snaga RH) u Splitu u srijedu 27. veljače 2012., održan je znanstveno-stručni skup „Hrvatska ratna mornarica - jučer, danas, sutra". Između ostalih, skupu su nazočili ministar obrane Ante Kotromanović, načelnik GS OSRH general pukovnik Drago Lovrić, zapovjednik HRM-a komodor Robert Hranj, savjetnik Predsjednika RH Zlatko Gareljić, dužnosnici MORH-a i OSRH te stručnjaci iz sveučilišne i znanstvene zajednice iz područja posebno relevantnih za HRM. Kao član akademske zajednice, na skupu je aktivno izlaganjem sudjelovao i dekan Pomorskog fakulteta u Rijeci prof. dr. sc. Serđo Kos.

Tijekom otvaranja skupa, ministar Kotromanović je istaknuo cilj da Hrvatska ratna mornarica i dalje bude spremna i sposobna izvršavati zadaće čuvanja Jadrana, ali i sudjelovati u međunarodnim operacijama. Jadran je ključna geopolitička točka RH, a odgovornost HRM-a raste jer je RH pred ulaskom u EU i niz asimetričnih prijetnji može doći upravo preko Jadrana. Podrškom projektu izgradnje ophodnih brodova, koji će uskoro početi s realizacijom, MORH i Vlada RH su pokazali da je čuvanje Jadrana jedan od strateških prioriteta.

Skup je početak ciklusa znanstveno-stručnih rasprava kojima će se izrada Dugoročnog plana razvoja OSRH i drugih strateških dokumenata usmjeriti k najboljim mogućim rješenjima. Tijekom skupa iznijete su prezentacije, mišljenja i vođena je rasprava o aktualnoj i budućoj ulozi, sposobnostima i modernizaciji HRM-a. Glavne tematske cjeline bile su sigurnosno okružje RH, HRM i društvo, obrambena politika i dugoročni ciljevi obrambenog planiranja, projekcije gospodarskog razvoja i financiranja obrambenog sustava, te potrebne sposobnosti za mornarička djelovanja. U većini tema u obzir su uzete okolnosti potencijalnih sigurnosnih ugroza, članstva RH u NATO-u i EU, te proračunskih i financijskih mogućnosti.

Zahtjevne teme koje proizlaze iz nacrta novog Dugoročnog plana razvoja OSRH traže izravno i aktivno sudjelovanje akademske zajednice. Dekan Pomorskog fakulteta u Rijeci prof. dr. sc. Serđo Kos u svom se predavanju osvrnuo na svjetsku pomorsku trgovinu, trendove kretanja nosivosti i broja brodova svjetske trgovačke flote, opća obilježja Jadranskog mora i pomorski i putnički promet na Jadranu, ribarstvo i ribarsku flotu RH, rudna (naftna i plinska) bogatstva Jadrana, nautički turizam, strateške odrednice važnosti Jadranskog mora za RH te primjer smanjenja troškova, vremena putovanja i emisija štetnih plinova.

Načelnik Glavnog stožera OS RH general pukovnik Drago Lovrić naglasio je da je izrada DPR-a iznimno zahtjevan i kompleksan posao. Govoreći o budućnosti HRM-a, rekao je da HRM svakako mora zadržati svoje tradicionalne sposobnosti, a govoreći o procesima modernizacije Oružanih snaga RH, istaknuo je da, ukoliko se procesi nastave aktualnim tempom, u nadolazećem desetogodišnjem razdoblju može se očekivati suma od sedam do osam milijardi kuna za modernizaciju.

Domaćin skupa komodor Hranj istaknuo je stručnost sudionika skupa i podsjetio da je skup prvi u nizu sličnih. Tijekom njih, pripadnici HRM-a će, u pitanjima vezanim uz izradu DPR-a, izraziti vlastite stavove i poglede. S druge strane, ovakvi stručni skupovi bit će prilika da se čuju korisna razmišljanja koja dolaze izvan njihove institucije.

x20130227-3-08

Sjede s lijeva na desno: akademik Davorin Rudolf, voditelj Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu; komodor Robert Hranj, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice; ministar obrane Ante Kotromanović; general pukovnik dr. sc. Drago Lovrić, načelnik Glavnog stožera OSRH; Zlatko Gareljić, savjetnik Predsjednika RH za obranu i kontraadmiral Ante Urlić, zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH za planove i resurs

x20130227-3-04
x20130227-3-05xphoca_thumb_l_split_27022013_03

Fotografije i tekst vijesti djelomično su preuzeti sa stranica Ministarstva obrane RH i Oružanih snaga RH.