PSIHIČKI I DUHOVNI ŽIVOT POMORACA

 

"0no što nemaš, posudi od sebe sama, jer poštovanjem prema sebi i drugima kreće se prema duševnom i psihičkom blagostanju - zdravlju!"

Pomorski fakultet u Rijeci započeo je u ožujku s jednim novim projektom. Naime, pomorci svi dobro znaju kakav je to život, kakav je to težak kruh, a nerijetko se čuju negodovanja vezana za tu profesiju. Čak i od onih pomoraca sa velikim radnim stažom. Tehnologija u lukama je naglo napredovala i iako ju je čovjek unaprijedio, s ciljem postizanja veće manipulativne brzine, zaboravio je na samoga sebe, na reakcije svoga duha i tijela zorobljenih u istom društvu i istoj okolini. lako nije sam, postaje osamljen, a nakon dužeg vremena može se dogoditi i da "prolupa". Stoga je krajnje vrijeme da se počne ozbiljno razgovarati o čovjeku pomorcu. Riječi su to istomišljenika profesora našeg Fakulteta koji su krenuli s projektom u
kojem će nastojati spriječiti problem u njegovom začetku. A gdje drugdje nego na Fakultetu ?
Iskuslvo pomoraca tj. naših profesora bit će upotpunjeno znanjem i iskustvom doktorice medicine, psihoterapeutice Domenice Car.Svojim prvim predavanjem na temu "Psihički i duhovni život pomoraca" održanim 18. ožujka na trajektu Porozina, sasvim je jasno razlučila probleme pomoraca i psihičke (depresija, usamljenost, osjećaj neuklapanja i nepotrebnosti) i fizičke (glavobolje, čirevi, srčani problemi). Cilj je prenijeti i upoznati sve buduće pomorce s tim problemima. Osnovna je namjera proširiti kolegij "Brodska medicina" i na ovo područje, ali i ne samo ovaj kolegij.
"Treba raditi na samospoznaji Ijudi, učiti ih i tehnikama funkcioniranja samih sa sobom i sa svojom okolinom, brod + kopno", naglasila je dc. Domenica Car, "jer sve su situacije na brodu izazvane neskladom duhovnog
i psihičkog života, stoga treba naučiti upravljati tom kombinacijom."
Koliko će ovaj projekt biti uspješan još se ne zna, no sigurno je da je dobro došao jer se već dosta pomoraca javilo i dalo svoju podršku. Održavanjem ovakvih razgovora, koji je na trajektu Porozina postigao veliko zanimanje i otvorenu raspravu, i na Fakultetu doći će do cilja.
Nadajmo se da će te se i vi, dragi naši studenti, uključiti u ovaj projekt. Pišite nam, o vašim viđenjima ovog projekta, šaljite nam i moguća idejna rješenja i tako ćemo svi zajedno biti uspješniji.
Želimo puno uspjeha svima koji će sudjelovati u pomoći, onima koji su na brodu i onima koji tek dolaze. Ovim je i "Plima" dala svoj doprinos. Zahvaljujemo dr. med. Domenici Car sa dobrim željama za daljnji uspješan rad.

MIHAELA SUŠANJ

 

WB01339_.gif (896 bytes)