Početna

 Kontakt

 Studomat

 English

  IMLA19

U Opatiji je, u hotelu Milenij, u organizaciji International Maritime Lecturers Association-a i Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci svečano otvorena Konferencija IMLA19, koja će se od 28. rujna do 1. listopada održavati pod radnim naslovom „Suvremeni pristup efikasnom obrazovanju u pomorstvu“,. Konferencija se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ive Josipovića.


Konferenciju je otvorio, i zaželio dobar i uspješan rad, gosp. Malek Pourzanjani, predsjednik International Maritime Lecturers Association-a. Naglasio je važnost održavanja Konferencije, koja je Pomorskom fakultetu Rijeci dodijeljena na konferenciji IMLA-e u Šangaju, u studenome prošle godine, a čime je ukazano veliko priznanje i čast Fakultetu. Cilj konferencije jest promovirati više stoljetnu tradiciju pomorstva, kao i obrazovanje pomoraca u Republici Hrvatskoj, pomorsku orijentaciju Republike Hrvatske i naše proaktivno učešće u odnosnim međunarodnim organizacijama.

Otvorenju je nazočio i državni tajnik za more u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture kapetan Mario Babić. U svom je govoru istaknuo da je diplomirao na nautičkom smjeru Pomorskog fakulteta u Rijeci. Napomenuo je da MMPI osigurava stipendije za studente i učenike pomorskih fakulteta i srednjih pomorskih škola, te da je izuzetno važno posvetiti veliku pažnju njihovom obrazovanju.

U ime gradonačelnika Grada Rijeke nazočnima se obratio njegov zamjenik gosp. Miroslav Matešić. Naglasio je važnost riječke luke koja predstavlja glavna vrata Europe prema i iz Dalekog Istoka, te da je Pomorski fakultet u Rijeci velika podrška djelatnostima u brodogradnji i raznim domenama u pomorstvu.

Dekan Pomorskog fakulteta u Rijeci prof. dr. sc. Serđo Kos nazočne je upoznao s poviješću Fakulteta i djelovanjem Vojno-pomorske Akademije u Rijeci od 1866. – 1914. godine, kao i geografskim podacima hrvatske obale. Iznio je podatak o njenih više od 1220 otoka, otočića i hridi, te o koefijentu razvedenosti obalne linije po kojem se Hrvatska nalazi na drugom mjestu na svijetu iza Kraljevine Norveške. Također je iznio podatak da se Opatija nalazi na geografskoj širini od 44°20' N, što je približno na polovici udaljenosti između Sjevernog pola i Ekvatora. Sudionicima konferencije zaželio je ugodan rad. Oni dolaze iz pomorskoga obrazovanja i industrije, a pozvani su i ključni ljudi iz međunarodnih organizacija koji se bave pomorstvom. Tako su u nastavku Konferencije svoja izlaganja imali gosp. Ashok Mahapatra, predsjednik ogranka i voditelj u Odjelu za pomorsku sigurnost u Međunarodnoj pomorskoj organizaciji iz Londona (International Maritime Organization), gosp. Björn Kjerfve, predsjednik World Maritime University-a iz Malmöa, Švedska, gosp. Jaime Veiga, dužnosnik u Europskoj agenciji za pomorsku sigurnost iz Lisabona , Portugal (European Maritime Safety Agency - EMSA), gosp. Philip Wake, izvršni direktor Nautičkog instituta iz Londona (Nautical Institute), gospoda iz kompanije Stena, Richard Speight i Iain Beggs, Glasgow, Velika Britanija, te dekan Pomorskog fakulteta u Rijeci prof. dr. sc. Serdjo Kos.

Više od 40 radova koji će biti predstavljeni na Konferenciji, zajedno s pozivnim radovima, već su objavljeni u zborniku radova Konferencije. Očekuju se kvalitetne prezentacije i rasprave te početak novih ili nastavak već uspješnih poslovnih suradnji.

Prof. dr. sc. Axel Luttenberger, gosp. Malek Pourzanjani i dekan prof. dr. sc. Serđo Kos

Kapetan Mario Babić, državni tajnik za more, gosp. Miroslav Matešić i dekan Tehničkog fakulteta u Rijeci prof. dr. sc. Goran Turkalj

Dekan Pomorskog fakulteta u Rijeci prof. dr. sc. Serđo Kos

Gosp. Miroslav Matešić, dogradonačelnik Grada Rijeke

Kapetan Mario Babić, državni tajnik za more u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture

Kapetan Mario Babić  u društvu prof. Luttenbergera i gosp. Maleka Pourzanjanija, predsjednika IMLA-e

Autori pozivnih predavanja: prof. dr. sc. Serđo Kos, Richard Speight i Iain Beggs (Stena),
gosp. Philip Wake (RIN), gosp. Jaime Veiga (EMSA),
gosp. Björn Kjerfve (WMU), gosp. Ashok Mahapatra (IMO) i uvodničar, prof. dr. sc. Axel Luttenberger